OBELEŽEN SVETSKI DAN TURIZMA

28. septembar 2020.

U okviru manifestacije Dani evropske baštine, Turističko društvo ”Zemun” je 27. septembra 2020. godine  razgledanjem nasleđa Zemuna obeležilo Svetski dan turizma. Tematski je obilazak bio orijentisan na priču o zemunskim hotelima, a kraj rute predstavljala je poseta klupi Branka Najholda na Zemunskom keju i podsećanje na njegovo obimno životno delo.

Veća grupa zainteresovanih za kulturno-istorijsku baštinu grada od turističkog vodiča Olge Stojčić čula je zanimljive detalje o najstarijem hanu ”Kod belog medveda”, jedinom zdanju balkanske arhitekture u Beogradu, u kojem je više puta odsedao princ Eugen Savojski.

Potom i o kategorizovanom smeštaju, apartmanima sa četiri zvezdice u Cetinjskoj ulici, obližnjem hostelu ”Ruler”, Ičkovoj kući, ”Zlatnoj kruni”, Domu srpsko-pravoslavne opštine, zemunskim bunarima, Kući Gine Vulka u Glavnoj ulici, u kojoj je prenoćio austrijski car Franjo Prvi, hotelima ”Grand” i ”Central”, ”Zlatnik”, kao i ”Jugoslavija”.

Turizmolog dr Snežana Štetić istakla je da je prošla, 2019. godina, po prihodu od turizma i broju turista na svim svetskim destinacijama bila rekordna i da je turizam postao veoma profitabilna privredna grana, a da je sezona u vreme pandemije pokazala žilavost i posvećenost turističkih radnika da se prilagode novim uslovima.

Svetski dan turizma se obeležava od 1979. godine