ОБЕЛЕЖЕН ПРАЗНИК ОПШТИНЕ ЗЕМУН – 5. НОВЕМБАР

05. новембар 2020.

Поводом Празника Градске општине Земун – 5. новембра председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић и помоћник председника Градске општине Земун Милан Милисављевић положили су венац на Спомен-костурницу палим борцима у ослободилачким ратовима 1914-1918. године код Харишеве капеле на Земунском гробљу.

Празник Градске општине Земун био је прилика да председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић уручи Повеље о Јавном признању запосленима у здравственим установама Земуна за унапређење и допринос у очувању народног здравља у време пандемије вируса КОВИД-19.

У име КБЦ Земун Повеља је уручена прим. др сц др Весни Либек, помоћници директора. За запослене у КБЦ Бежанијска коса Повеља је уручена доц. др Марији Здравковић, директорки, док је у име запослених у Дому здравља Земун Повељу примио др Раденко Митровић, начелник Службе за здравствену заштиту одраслих становника.

”Општина Земун је једина локална самоуправа на територији Републике Србије чије је целокупно здравство било и још делимично јесте у оквиру такозваног КОВИД система. Током трајања пандемије изазване вирусом корона, запослени у земунским здравственим установама збринули су на хиљаде пацијената, даноноћно радили, стављајући на прво место добробит оболелог. Важно је истаћи и да су и они пацијенти који нису оболели од вируса корона, збринути, и да су сви добили адекватно лечење и услугу примарне здравствене заштите. У функционисању здравствених институција свако од запослених има своју улогу, био то лекар, сестра, техничар, спремачица, сервирка, возач, радник обезбеђења, запослени у администрацији и логистици, подједнако је важан  и сви су заједно показали максималну одговорност. Зато сви они заслужују ово општинско признање”, рекао је председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић.

 

Коначно ослобођење Земуна 5. новембра 1918. године је било резултат и наставак величанственог похода српскe војскe после пробоја Солунског фронта. У чланку под насловом “Српска војска у Земуну београдска ”Правда” је овако известила о овом догађају: “Јуче је на позив земунског одбора Народног већа српска војска прешла у Земун, који је услед страшнога расула у бившој монархији остао без икаквих власти … јуче је за навек прсла ограда која нас је делила од наше браће. Зид се један јуче срушио, зид којим је угњетач туђинац хтео да нас вечито држи одвојене да бисмо били мали и слаби. Али, тога зида од јуче нема. Једна је земља с једне и друге стране Дунава и Саве, јер је увек била ту једна мисао и један дух.”

 

Први пут је Београд тада гледао на сремску равницу са пуним осећањем да се одвојени  народ, сада спаја сигурно и за вечита времена .