ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОДА АВИЈАЦИЈЕ

30. јул 2021.

Поводом обележавања 2. августа – Дана рода авијације Команда ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије 30. јула приредила је свечаност у Дому ваздухопловства у Земуну.

  

Командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-потпуковник Душко Жарковић истакао је да су припадници рода авијације кроз историју увек били на висини задатка и оправдали своје постојање небројено пута. Том приликом, генерал-потпуковник Жарковић је доделио почасни летачки знак пилота најстаријем живом летачу у Републици Србији Авраму Аврамовићу. Овај 98-годишњи пилот има импозантних 20 хиљада налета. Обучаван је у Чкаловској летачкој академији и први је на Балкану обучени пилот за домаћи млазни путнички авион ”Каравела”.

 

У оквиру обележавања ове свечаности командант РВ и ПВО Душко Жарковић је положио венац свим припадницима рода авијације који су своје животе положили бранећи отаџбину.

Дан рода авијације обележава се у знак сећања на 2. август 1893. године, када се први пут званично помиње ваздухопловство у српској војсци. Наређењем краља Александра Обреновића предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења. Министар војни Радомир Путник потписао је 1912. године Одлуку о оснивању Ваздухопловне команде. Србија је била једна од 15 земаља у свету која је имала ратно ваздухопловство, које је коришћено и у Балканским ратовима. До 1941. године Илиндан се традиционално прослављао као слава свих пилота и летача.

 

У име Градске општине Земун свечаности су присуствовали чланови Већа

др Станислав Глумац, Ђорђе Дукић и секретар Скупштине Марко Јанковић.