ОБЕЛЕЖЕН ДАН РАТНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА И ПРОТИВВАЗДУХОПЛОВНЕ ОДБРАНЕ

22. децембар 2023.

 

Свечана академија поводом 111 година од оснивања Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране одржана је у Дому ваздухопловства у Земуну. Академији су присуствовали министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, команданти родова ВС, представници верских заједница, а у име Градске општине Земун члан Већа Бошко Радовановић.

Честитку поводом Дана рода РВ и ПВО упутио је и председник Републике Србије Александар Вучић, у којој се истиче огроман значај Ратног ваздухопловства и противвазудхопловне одбране и истиче потреба за сталном модернизацијом овог рода Војске Србије.

 

У свом обраћању командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић је подсетио на кључне периоде развоја рода и нагласио да су ове године обележена и два велика јубилеја : век Метеоролошке и навигацијске службе РВ и ПВО, као и 100 година националне ваздухопловне индустрије. Он је указао на интензивну модернизацију технике, опреме и обуке овог рода Војске Србије, која се могла видети на више домаћих и регионалних смотри током године.

 

Одлуком команданта РВ и ПВО, Плакета РВ и ПВО додељена је Телекому а.д.  за изузетну сарадњу и партнерство.

 

Министар одбране Милош Вучевић указао је на бројне изазове пред којима се налази Република Србија и у име Владе РС изразио веру да ће добро опремљена и обучена Војска Србије, у којој своје значајно место заузима род Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, моћи да одговори свим задацима који се поставе пред њене припаднике.

 

 

Стални задатак контроле и заштите суверенитета ваздушног простора Републике Србије успешно се остварује, а припадници РВ и ПВО извршавају задатке ојачане контроле и заштите нашег неба у сарадњи са Министарством одбране. Модернизација и развој овог вида војске, уз потпуно оспособљено и високомотивисано људство, гарант су слободног српског неба.

 

У културно-уметничком програму присутни су уживали у пригодном документарном филму о веку развоја Метеоролошке и навигацијске службе РВ и ПВО и ваздухопловства у Србији, као и у нумерама солиста, хора и оркестра Уметничког ансамбла Војске Србије ”Станислав Бинички”, а у галерији ”Икар” Музеј ваздухопловства је приредио ретроспективну изложбу старих фотографија, илустрација и експоната ”Сто година националне ваздухопловне индустрије од 1923 –  2023”.

 

Дан РВ и ПВО обележава се у знак сећања на 24. децембар 1912. године када је, на основу Одлуке српског Војног министарства и Главног Ђенералштаба, војвода Радомир Путник донео Решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу.