ОБЕЛЕЖЕНО СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА ОД ОСНИВАЊА СКГО

29. новембар 2023.

Седам деценија од оснивања Сталне конференције градова и општина (СКГО) обележено је на 51. Скупштини, која је одржана 29. новембра у Сава центру. Током овогодишње Скупштине ове организације, представници Градске општине Земун учествовали су у свечаној додели уговора о донацији техничке опреме и дидактичких средстава у оквиру Пројекта ”Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству”, који спроводе УНИЦЕФ и СКГО, а учествовали су и у изборном процесу за органе СКГО и пратили панел дискусију на тему ”Улога асоцијације локалне самоуправе данас – изазови и приоритети”.

 

Кроз пројекат је обезбеђена и донација дидактичке опреме из Монтесори програма као и информатичке опреме и школског прибора за малишане до шест година који бораве у ПУ ”Др Сима Милошевић”. Тим поводом, средином новембра руководство Градске општине Земун посетило је земунске вртиће и уручило им вредне поклоне.

 

Посебан део програма 51. Скупштине СКГО био је посвећен обележавању јубилеја 70 година од оснивања, вођеном туром кроз изложбу ”70 година СКГО”, која приказује документа и фотографије од самог оснивања СКГО – иницијативе, активности и догађаје реализоване током година, спроведене пројекте и остварене сарадње са националним и међународним партнерима и донаторима.

 

Ове године, у склопу Скупштине организовани су и пратећи догађаји – додела годишњих награда за најбољи медијски прилог у оквиру медијског конкурса СКГО ”Другачије од других”, као и презентација актуелних и предстојећих јавних позива за финансирање пројеката градова и општина и добијање стручно-техничке подршке кроз пакете подршке градовима и општинама.

 

Актуелни и предстојећи јавни позиви реализују се кроз пројекат ”Унапређење примене принципа доброг управљања у локалним самоуправама” уз подршку Владе Швајцарске, затим пројекат ”Подршка одрживим услугама социјалне заштите у заједници и политикама укључивања на локалном нивоу” који финансира Европска унија и пројекат ”Одрживе и инклузивне услуге на локалном нивоу” који финансира Влада Шведске.

 

Скупштину је отворио др сци. мед. Горан Цветановић, председник Привременог органа града Лесковца и председник СКГО, а испред града домаћина, присутнима се обратио председник Привременог органа града Београда Александар Шапић, који је пожелео добродошлицу свим представницима градова и општина и пожелео успешан рад Скупштини СКГО.