ОБЕЛЕЖЕНА СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА

04. август 2014.

04.08.2014

 

У организацији удружења грађана”Родитељ”, на Летњој позорници Земунског кеја, а под покровитељством општине Земун, Министарства здравља Републике Србије, Института за јавно здравље Србије ”Др Милан Јовановић Батут”и Секретаријата за здравство града Београда у недељу, 3. августа, одржана је девети пут за редом ”Светска недеља  дојења 2014”.

Манифестација под називом ”Дојење-победнички поен за живот” одржана је уз присуство великог броја мајки са бебама, трудница, стручних сарадника и мама-саветница. Мајке које доје и труднице имале су прилику да разговарају, размене искуства као и да добију савет и подршку од бројних струњака и вршњачких саветница Удружења ”Родитељ”.

Присутнима су се обратили покровитељи манифестације, а скуп је отворила др Снежана Пантић-Аксентијевић, руководилац групе за јавно здравље при Министарству здравља Републике Србије и секретарка Секретаријата за здравство града Београда Мр сц. мед. др Вера Дражић.

Скуп је поздравио Драган Матијевић, члан Већа општине Земун, који је том приликом истакао  да је општина Земун  ту да као локална заједница буде пример свима који раде на унапређењу здравља наше деце, да пружи подршку младим мајкама које су изабрале овакав начин исхране  и  уједно позвао присутне да се кроз дружење, размену искустава и стручне одговоре подигне свест о значају дојења као најздравијем начину исхране.

У оквиру овогодишње Светске недеље дојења скренута је пажња на кампању ”Подржимо развој банака хуманог млека”. До сада су отворене банке хуманог  млека у Београду и Новом Саду а очекује се отварање и у Крагујевцу. У овим банкама се хумано млеко сакупља од донорки  које морају бити здраве жене које имају више млека него што је потребно њиховом детету да  напредује и уједно чува како би се дало превремено рођеним бебама чије мајке нису у могућности да их доје.

Србија чак два пута у години одржава ову манифестацију и једна је од 200 земаља у свету које подржавају ову акцију, чији је циљ подстицање свести о предности дојења, jер je исхрана новорођенчади и одојчади један од најзначајнијих предуслова националне стратегије за очување и унапређење здравља-како деце, тако и мајки.

naslovna-dan-dojenja

foto-1-dojenje

foto-2-dojenje