НОВИ МУРАЛ У ЗЕМУНУ

15. јул 2021.

На Земунском кеју код ”Хидробазе” освануо је нови мурал са ликом совјетског астронаута Јурија Гагарина. Дело је руку организације Савез комунистичке омладине Југославије. Зид је осликан поводом 60. годишњице ”освајања космоса”.

Гагарин ће остати упамћен као први човек који је путовао у свемир 12. априла 1961. године. Он је тада у летелици Восток – 1 облетео Земљину орбиту и задржао се у космосу 108 минута.

Према речима првог секретара СКОЈ- а, Александра Ђенића, идеално фреквентно место за нови мурал, на којем су претходни цртежи већ били избледели и личили на мрље, уметницама и сестрама, Хелени и Теодори Јовановић учинио се управо зид на Кеју, те је ова организација прихватила идеју и обезбедила материјал за његову израду. И порука и изглед мурала, као и његове димензије (пет метара дугачак, метар и по широк) учиниле су га већ јако популарним, а ”нова уметност” мурала лако налази пут до ”конзумената”.

На муралу је јасно исписан и повод његове израде, а у СКОЈУ-у сматрају да је Гагариново освајање космоса преломан тренутак у историји човечанства, који је променио ток савремених догађаја.