НОВА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

21. октобар 2020.

У оквиру традиционалне сарадње коју Градска општина Земун негује са Службом за трансфузију крви КБЦ ”Земун” и Црвеним крстом Земуна, у галеријском простору Канцеларије за младе, 20. октобра организована је акција прикупљања ове драгоцене течности.
 
И овога пута акцији су се одазвали многобројни добровољни даваоци крви, међу којима је било руководство Градске општине Земун, народни посланици, одборници Скупштине ГО Земун, општински руководиоци, запослени у општинској Управи и грађани Земуна.
 
”Ова октобарска акција има посебну важност, будући да смо у новом таласу пандемије вируса короне, па има више потребе за залихама крви. Градска општина Земун је традиционално укључена у све акције које организује Служба за трансфузиологију крви КБЦ Земун. Сваке године организујемо пет акција, а када је потребно спремни смо да организујемо и ванредну акцију за добровољно давање крви. Један од пунктова где се прикупљају јединице крви је и Градска општина Земун”, рекао је председник Ковачевић, и том приликом се захвалио свим грађанима који се одазивају на апеле добровољног давања крви, посебно редовним даваоцима, као и младима који су ове године по први пут учествовали у овој акцији.

Стручњаци саветују да је добровољно давање крви здраво и препоручљиво за организам, јер се на тај начин прочишћава и сопствена крв. Мушкарци крв могу дати на свака три, а жене на свака четири месеца.

Служба за трансфузиологију крви КБЦ Земун поред матичне здравствене установе снабдева Институт за мајку и дете, КБЦ ”Бежанијска коса” и све друге установе на територији Београда. Заинтересовани добровољни даваоци крви моду да посете Службу за трансфузиологију крви КБЦ Земун сваког радног дана од 7 до 17 часова.

Земунска акција је успешно завршена са 33 добровољна даваоца крви.