НЕМАЊА БУДИЋ – РОЂЕН ЗА УСПЕХ

18. април 2023.

Са непуних десет година Немања Будић уписује у земунској Музичкој школи ”Коста Манојловић” клавирски одсек и за три и по године преданог рада од 2022-е држи место државног првака, које је освојио са максималних 100 бодова.

Наравно, та награда му није ни прва ни једина, али, млади Будић се једноставно претплатио на прва места.

Са младим пијанистом разговарали смо овог распуста у школи, где је свакодневно увежбавао захтеван репертоар за предстојеће IV Земунско међународно музичко такмичење у организацији МШ ”Коста Манојловић” са професором клавира Иреном Опаров-Добрила.

 

Колико времена вежбаш?

 

Дневно по четири – пет сати, ретко као, рецимо, јуче, кад је баш све ишло, интензивно три пуна сата.

Конкуренција је јака и такмичење захтева максималну припрему и утегнутост.

Репертоар смо изабрали професор и ја заједно, прилагодивши оно што волим, што ми ”лежи” са пропозицијама међународног жирија.

Осим тога, на озбиљну припрему и наступ ме обавезује и репутација, а то су бројне прве награде које сам освојио у прошлој и овој години.

 

Која ти од њих највише значи?

 

Тешко ми је да издвојим, али, мислим да је то прошлогодишња са Републичког такмичења ученика музичких и балетских школа Србије, где сам освојио свих 100 бодова и тиме постао и најбољи у Србији.

Али, ништа мање ми није значајно ни освојено прво место на такмичењу ”Славенски” и ”Станислав Бинички”, такође са максимумом бодова, и најновија ”Даворин Јенко”, са 98 поена.

Свака награда је за себе, има неки свој значај и врло је драгоцена.

 

Који те предмети занимају у редовној школи?

 

Похађам седми разред редовне основне школе и јако ме занима математика, волим ликовно, да сликам и цртам, а и да читам књиге, посебно песме. Волим Јову Јовановића Змаја…Али, клавир је пре свега, највећа љубав.

У музичкој школи сам пети разред.

Сви планови су ми везани за музику, те ћу наставити овде средњу школу, потом на Музичку академију, мастер и докторат негде у Русији или Лондону.

Немањин професор Ирена Опаров – Добрила има само речи хвале за свог, како каже, вредног, талентованог и упорног ученика.

Завршетак основне музичке школе поклапа се са њеним одласком у пензију.

”Увек ћу из прикрајка мотрити на њега, јер, искрено, он је један од најблиставијих ученика које сам имала, рођен је за успех” – каже Немањин професор клавира.

Улога породице је, наравно, веома важна у овој врсти образовања, а Немања ужива апсолутну подршку, посебно свог оца, некадашњег музичара, који га у стопу прати и бодри и током школовања и на такмичењима.

 

Да ли себе у будућности видиш као славног концертмајстора, можда и композитора?

 

Да, свакако. Наступи су велики изазов.

Највише волим да свирам брзе ствари, а да радим вежбе за прсте, јер је циљ виртуозност у извођењу.

Шопен, Бетовен и Скарлати су ми омиљени композитори и не видим разлог да се једнога дана, када за то дође време и инспирација, не упустим у компоновање.

Први нови изазов пред Немањом Будићем биће Земунско међународно музичко такмичење у МШ ”Коста Манојловић”, које ће се одржати у Земуну од 12. до 17. маја, за које се вредно спрема и нада најбољем пласману.