НАГРАЂЕН НАУЧНИ ПОДМЛАДАК

18. јун 2021.

Регионални центар за таленте Београд 1- Земун организовао је свечану поделу диплома ученицима основних и средњих школа који су освојили награде на регионалном и државном такмичењу талената по наставним предметима.

Свечаност је одржана у великој сали Градске општине Земун, ул. Косовска 9.

Уз поштовање епидемиолошких мера свечаности је присуствовало oко 80 талентованих ученика, награђених из различитих научних области, њихови родитељи и гости.

У име Градске општине Земун, секретар Скупштине Марко Јанковић обратио се присутнима, честитао и уручио дипломе награђеним ученицима.

”Част ми је што сам у прилици да се обратим младим људима који су постигли фасцинантне резултате из научних области у којима су се такмичили. Доћи ће време када ће се валоризовати оно што ви сада радите. Ту смо да вам помогнемо у току вашег образовања,  да вас подржимо и дамо вам ветар у леђа. Нека вам досадашњи успеси на регионалним и државним такмичењима буду подстицај да и даље вредно учите и радите”, рекао је Јанковић.

Директорка Регионалног центра за таленте мр сц. Милица Вуковић је истакла да је на регионалном и државном такмичењу учествовало168 ђака. Деведесеторо их је добило специјалне дипломе, а 27 ученика дипломе на државном такмичењу. У протеклом периоду поједини средњошколци су учествовали у изради научно-истраживачких радова, уз помоћ ментора који су запослени у еминентним институтима, а дипломе су само круна мукотрпног и посвећеног рада. Научни подмладак је поздравио и председник Управног одбора, научни саветник и редован члан Академије инжењерских наука Србије др Предраг Петровић.

Регионални центар за таленте Београд 1 – Земун формиран је деведесетих година са задатком да окупи потенцијално надарене ученике и да им кроз посебно организоване облике рада омогући напредовање у областима у којима показују изузетну надареност и на тај начин допринесе подизању потенцијала научног подмлатка.

У овом центру се едукују талентовани ученици са подручја општина Земун, Нови Београд и Сурчин. Захваљујући разумевању ГО Земун, Центар је смештен у посебну зграду, у Улици Цара Душана 57, и располаже простором од око 350 квадрата. За протеклих 14 година кроз усавршавање у центру прошло је око две хиљаде ученика. Многима је то омогућило да изаберу професију, добију стипендију и упишу жељену школу или факултет.

Након поделе награда, одржана је комеморација бившем директору Регионалног центра за таленте у Земуну Милошу Толимиру, који је преминуо крајем прошле године.