МУРАЛ ПОСВЕЋЕН ВЕЛИКОМ ПРИЈАТЕЉУ СРБИЈЕ ЏОНУ РИДУ У ЗЕМУНУ

15. децембар 2022.

Дарко Пантелић и Маргарита Смаилова насликали су мурал код Хидробазе на Земунском кеју у част великог пријатеља српског народа, америчког револуционара, новинара, писца и оснивача Комунистичке партије САД – Џона Рида. Ово је идеја Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) и Савеза младих комуниста SAD-a (LYC УСА).

 

Џон Рид, као ратни извештач забележио је патњу српског народа током Првог светског рата. Доласком у Србију, његово путовање је трајало је 28 дана, од 20. априла до 18. маја 1915. године, где је писао о страшним злочинима које су на сваком кораку чинили војници Аустроугарске монархије. Поред Србије, Био је и ратни извештач  из Мексика, Русије, Грчке, Бугарске, Француске, Италије и Пољске.

 

Џон Рид, је остао упамћен као писац антологијских књига ”Десет дана који су потресли свет”, ”Побуњени Мексико” и ”Рат у источној Европи”, у којој се налази и део о рату у Србији. Умро је у Москви од тифуса и са непуне тридесет три године сахрањен је у зидине Кремља, 17. октобра 1920. године. Његови текстови о Србији с пролећа 1915. године стигли су у Србију 1975. године.