МУЛТИМЕДИЈАЛНА ПРЕДСТАВА ”ВУК КАРАЏИЋ У ЗЕМУНУ”

29. септембар 2014.

У  склопу  ”Дана европске баштине”,  29.септембра 2014. године ученици ОШ „Лазар Саватић“ у свечаној сали своје школе извели су надахнуту и садржајну мултимедијалну представу ”Вук Караџић у Земуну”. Према сценарију својих наставника српског језика подсетили су на животни пут и дело оца српске писмености Вука Караџића, с посебним акцентом на боравак великана у Земуну током прве половине 19. века.

Трагом историје могли су да сазнају да је творац српског писма и језика, скупљач драгоценог народног усменог предања и учесник Првог српског устанка у Земуну више година живео са породицом  и да је том приликом записао врло значајна сећања, између осталог и приповетку „Немушти језик“, као и своје чувено „Писмо кнезу Милошу Обреновићу“. Током представе на великом платну су се смењивале народне пословице које је Вук Караџић записао и оставио потомству.

Поздрављајући ђаке и госте који су пратили представу, директор школе Илија Јовичић подсетио је да је „Лазар Саватић“ прва осмолетка која је 2012. године добила ”Вукову награду” – највеће републичко признање за неговање културе.

 

2-dogadjaji-30-9

 

1-dogadjaji-30-9