МИХОЉСКИ ВИКЕНД ЗА УЖИВАЊЕ У ЗЕМУНСКОМ НАСЛЕЂУ

04. октобар 2021.

Туристичко друштво ”Земун” својим програмима испунило је претходни викенд обиљем јединствених садржаја, којима је земунско и наслеђе винчанске културе дословно испунило слоган овогодишње манифестације ”Дани европске баштине 2021. у Земуну” – ”Наслеђе за све”.

У петак 1. октобра учесници ”Разгледања – Дунавском променадом кроз Земун” имали су прилику да чују све детаље везане за подизање Споменика погинулим пилотима у Шестоаприлском рату и изградњи платоа на којем ће 1969. године бити отворен познати хотел ”Југославија”. У наставку променаде приказан је и кроки Великог ратног острва, Кеја ослобођења и успутних грађевина, да би разгледање било завршено концертом Земунског камерног оркестра на Летњој позорници преко пута ресторана ”Венеција”.

Викенд програм настављен је 2. октобра причом о ”Најстаријој виновој лози – заштићеном природном добру” у унутрашњем дворишту Господске број 4, о чијој старости и одликама су говорили стручњаци Пољопривредног факултета и Завода за заштиту природе, затим и фестивалом ”Шарм Господске улице” у којем су учествовали Земунски тамбураши, локални винари, те су пролазници могли да дегустирају и купе производе са штандова дуж шеталишта.

Посебну драж суботњем поподневу дао је и наступ Катарине Ивановић на кларинету и Вање Чубрановића на електричној гитари, ученика музичке школе  ”Коста Манојловић”.

У недељу, 3. октобра, била је организована кружна тура ”Пловидба Дунавом од Земуна до Винче” – посета археолошком налазишту у Винчи и огледном добру Радмиловац  ”Мали Дунав”. Током пловидбе одржане су радионице о сувенирима ”Дунав као инспирација”, екологији, птичјем фонду Великог ратног острва, Форконтумца и Чакљанца.

Ретка прилика да се обиђе археолошко налазиште од посебног значаја у Винчи, где су пронађени остаци најстаријих насеља винчанске, старчевачке и цивилизације Лепенског вира, уз стручно вођење кроз збирке павиљона је, по мишљењу задовољних учесника овог програма, садржај који се не пропушта.

Програм је настављен и сутрадан, 4. октобра ”Промоцијом винских путева Београда” обиласком вингорја манастира Фенек у близини сремског села Јакова и поновном посетом огледног добра Пољопривредног факултета Радмиловац. О сортама грожђа и географским одликама поднебља на којем успевају говорили су енолози Пољопривредног факултета, а обилазак манастира и дегустација посебно гајених и произведених вина незаборавно задовољство.