КЉУЧЕВИ ЗА ДВЕ ИЗБЕГЛИЧКЕ ПОРОДИЦЕ

15. мај 2024.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић са сарадницима и помоћник комесара за избеглице и миграције Републике Србије Душица Поповић 15. маја уручили су кључеве станова за две избегличке породице које ће од сада живети у Земун Пољу.

 

”Велика је привилегија учествовати у радости коју смо имали прилику да поделимо са нашим сународницима избеглим из Книна пре три деценије, са породицама Мартиновић и Старчевић, приликом потписивања уговора и доделе кључева. Њихов подстанарски живот је сада завршен. Општина Земун, у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије наставља да помаже најугроженијима. Наша обавеза је да на сваки начин унапредимо положај избеглих и интерно расељених лица. Овај пројекат стамбеног збрињавања као конкретна помоћ, свакако побољшава животне услове и унапређује интеграцију наших суграђана у друштвени живот локалне заједнице”, рекао је председник Ковачевић.

 

Помоћник комесара за избеглице и миграције Републике Србије Душица Поповић је истакла да разговори са корисничким породицама помажу у још већој мотивацији ка збрињавању свих избеглих лица на територији целе Србије у циљу решавања стамбеног питања.

 

”Комесаријат је Општини Земун доделио средства која су омогућила помоћ за 160 породица и настављамо са радом са истом посвећеношћу како би свака породица имала адекватан смештај и основне услове за живот”, рекла је Поповић.

 

Заједно са представницима Комесаријата, у пратњи срећних породица првом обиласку станова у Камендину, били су члан Већа Градске општине Земун Ђорђе Дукић и народна посланица Весна Недовић.

 

Током претходних година Градска општина Земун је уз подршку Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије кроз различите видове помоћи пружила подршку за 563 породице избеглица и интерно расељених лица. Ова подршка укључује доделу стамбених јединица, грађевинског материјала, економско оснаживање, као и доделу пакета хране, огрева и једнократних новчаних помоћи.

 

Градска општина Земун у 2024. години аплицирала је на сва четири јавна позива Комесаријата која су намењена за доделу помоћи за куповину сеоских кућа са окућницом и доделу пакета грађевинског материјала, за избеглице и интерно расељена лица док су у расељеништву.