КАКО ПОСЛОВАТИ СА ЈАПАНОМ

07. новембар 2012.

Представници Канцеларије за локални економски развој Мирјана Милосављевић и Предраг Прокопљевић присуствовали су скупу „Како пословати са Јапаном – искуства и перспективе“ који је организовао Центар за студије Азије и Далеког истока на Факултету политичких наука 30. октобра 2012. године, са циљем да се подстакне инвестирање и упознавање јапанских компанија са српским тржиштем. „Јапан је један од главних донатора у последњих дванаест година у нашој земљи. Ова конференција је значајна за будуће инвестирање у Србији и време је да почнемо да озбиљније послујемо са Јапаном“, истакао је проф. др Илија Вујачић, декан Факултета политичких наука.

Његова екселенција амбасадор Јапана Тошио Цунозаки истакао је да када су у питању улагања инвеститори из Јапана су генерално опрезни, али када одаберу партнера  остају лојални упркос могућим проблемима. „Области које су примамљиве за инвеститоре из Јапана су електронска индустрија, ауто делови, сектор енергетике и пољопривреда. С обзиром на то да је јен ојачао, сада је право време за улагања“, нагласио је амбасадор Цунозаки.

„Требало би да се опростимо од визије Јапана само као донаторске земље и да тежимо ка позицији његовог економског партнера. У ту сврху, важно је да размислимо који су то ресурси, гране и области у којима може бити заједничког интереса“, истакла је проф. др Драгана Митровић, и додала: „Морамо да мотивишемо оне који на локалном нивоу формирају економску климу да успоставе пословну комуникацију са Јапаном“.

На скупу су говорили господин Такеши Ито, генерални директор ЈЕТРО (Japan External Trade Organization) из Беча, Матеја Миленковић, саветник за промоцију извоза (СИЕПА), Миланка Стојаковић, саветник у одбору за економске односе са иностранством (Привредна комора Србије), Горан Пекез, директор корпоративних послова и комуникација Japan Tobacco International за јадрански регион са седиштем у Сенти. На скупу су учествовали и представници локалних самоуправа из различитих крајева Србије.

 

IMG_3659

 

IMG_3670