ИЗЛОЖБЕ РАЗГЛЕДНИЦА И СУВЕНИРА ”ДУНАВ КАО ИНСПИРАЦИЈА”

30. септембар 2021.

Особена патина Земуна, бисера престоног Београда, приказана је на изложбама репродукција старих разгледница са темом Дунава и  сувенира са темом ”Дунав као инспирација”, коју је под покровитељством Градске општине Земун организовало Туристичко друштво ”Земун” у галеријском простору Канцеларије за младе.

Подухват организатора две изложбе које отвара у исто време и на истом месту оправдао је председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић који је рекао да: ”Када нам неко помене Дунав, склони смо да га повежемо са нашим Земуном и обрнуто, не можемо да замислимо Земун без Дунава који је био, а и остаће вечита инспирација”.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић честитао је Туристичком друштву ”Земун” и Градској општини Земун на ”добро урађеном послу”, јер је готово половина манифестација у Београду у оквиру Дана европске Баштине ”земунских руку дело” и пружио уверавања присутнима да ће Скупштина Града Београда својом одлуком прописати и уз стручну помоћ дефинисати сувенире који ће бити брендирани.

О значају квалитетне сувенирске понуде за развој туризма говорила је мр.сц Јасмина Планица, а шта је све то вредно у Земуну и зашто га треба волети говориле су историчар уметности Хаира Јаковљевић, ликовни уметник Зорица Никић и Мирјана Николић из Туристичког друштва Земуна.

Уз чаробне звуке виолине реномираног уметника Александра Штукеље, посетиоци су имали прилику да уживају у старим разгледницама Земуна, уникатним сувенирима, туристичким проспектима и брошурама, макетама чамаца, да дегустирају земунске ванилице, али и да се упознају са експонатима аутора који су 1986. године победили на конкурсу за сувенир Земуна.