ИЗЛОЖБА ”ПО ПРОПАСТИ ЦАРСТВА СРПСКОГА”

26. септембар 2021.

Један од програма овогодишње манифестације ”Дани европске баштине 2021. у Земуну” који је својом специфичношћу и квалитетом скренуо на себе пажњу и публике ван Земуна, ликовне критике и уметничког света је тематска самостална изложба ”По пропасти царства српскога” Ђорђа Аранђеловића, коју је организовало Друштво ликовних и примењених уметника Земуна у Уметничкој галерији ”Стара капетанија”, отворена 24. септембра.

 

 

 

Изложбу је отворила Анита Бунчић – Четник.

Изложене несвакидашње минуциозне илустрације младог архитекте и пасионираног илустратора Аранђеловића приказују ”оживљену” далеку историју Срба, најзначајније личности српског средњег века  од успостављања царства у 14.  до укидања српске државности крајем 15. и половином 16. века.

 

 

 

Аутор изложбе изјавио је на отварању да је изложбу спремао годину дана, али да је у њу унео своја вишегодишња интересовања и истраживања детаља, те се тако на његовим готово стриповским приказима могу видети славне личности српске историје у свом пуном сјају и величини , осим потрета и одоре свога времена из релевантних извора, приказани су масовни мотиви најзначајнијих битака у којима су учествовали, али и њихове задужбине. Илустрације су пропраћене и детаљним биографским описима, а рађене су у дигиталној штампи.

Изложба ће бити отворена до 3. октобра.