ЗНАЧАЈАН ЈУБИЛЕЈ КРИМИНАЛИСТИЧКО – ПОЛИЦИЈСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА

09. фебруар 2021.

 

Редак и значајан јубилеј, век постојања институционалног полицијског образовања у Србији, 8. фебруара 2021. године обележио је  Криминалистичко – полицијски универзитет у Земуну.

Дубоке темеље, засноване на начелу да безбедност мора почивати на обуци и знању поставио је светски познати криминолог др Арчибалд Рајс, којег је Српска влада позвала 1914. године да забележи злочине Аустроугарске војске над народом. Истрага је прерасла у искрено и трајно пријатељство, а Рајс је постао директор прве државне Полицијске школе.

Централна школа за за полицијске извршне службенике – како је Полицијска школа преименована, пресељена је у Земун почетком 1931. године.

После Другог светског рата постаће Школа за командире станица  Народне полиције, а од 1972. Виша школа за унутрашње послове. У Полицијску академију прерасла је 1993. године. Још једном ће променити име 2006. године у Криминалистичко- полицијску академију, спојивши у себи Вишу школу и Полицијску академију.

Од 2018. године регистрован као Криминалистичко – полицијски универзитет и једина је установа у земљи која се бави образовањем и усавршавањем у области криминалистичко – полицијских и безбедносних послова. Организована је у Департмане: криминалистике, информатике и рачунарства и форензичког инжењерства.