ЗЕМУН У СРЦУ – ДАВИД АЛБАХАРИ

15. март 2021.

Један од најпознатијих писаца, есејиста и преводилаца данашњице Давид Албахари, који је томове посветио Земуну где је завршио гимназију и проживео четири деценије живота, родио се 15. марта 1948. године. Данас живи и ради у Калгарију у Канади, али се Земуну, граду својих најлепших успомена, редовно враћа.

Готово да нема престижне књижевне награде коју Албахари није освојио: награду ”Иво Андрић” добио је за своју четврту књигу, збирку прича ”Опис смрти” 1982, за збирку ”Пелерина” 1993. награде ”Станислав Винавер” и ”Бранко Ћопић”, за роман ”Мамац” 1996. ”Нин”- ову награду, Виталов ”Златни сунцокрет” 2008. за приче ”Сваке ноћи у другом граду”, 2010. Министарство за дијаспору Републике Србије доделило му је награду ”Милош Црњански”, 2016. у Скопљу победио је на фестивалу ”Друга прича”…

Албахари и даље пише, а Земун не заборавља и сања да се врати ”шетњама поред Дунава и  шаху”.

Писао је: ”Ја обожавам Земун. И као што многи писци поседују, да тако кажем, разне градове, да споменем само најчувенијег, то је сигурно Џојс, који је поседовао Даблин. Тако и ја осећам, на неки начин, да и ја поседујем Земун”.

Члан САНУ постао је 2006. године.

Једно српско књижевно друштво носи његово име.