ЗЕМУН СА СТАРИХ РАЗГЛЕДНИЦА – КОЛЕКЦИЈА ДАВОРА РАНЧИЋА

23. септембар 2020.

У оквиру 18.манифестације ”Дани европске баштине” у Галерији Канцеларије за младе ГО Земун 22. септембра 2020. године изложбу ”Старе разгледнице Земуна- колекција Давора Ранчића” отворио је председник Скупштине општине Земун Мирослав Гајић, а присутне поздравили  у име организатора Туристичког друштва ”Земун” Мира Николић и координатор манифестације Дани европске баштине у Београду, Нада Радосављевић Зец.

Свечаном отварању присуствовали су и члан Већа општине Земун Ана Беочанин, као и секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић.

Надахнуто слово о садржају изложених разгледница, које приказују развијен, мултикултурни и мултиетнички Земун као изузетно значајан занатски, индустријски, уметнички, историјски центар одржао је историчар уметности Небојша Дамјановић, истичући колико је знаменитих Земунаца дало свој печат националној науци, образовању, култури и свим сегментима ставралаштва.

Куриозитет старе нове поставке ”Земун са старих разгледница” су изложене прве ручно рађене шарене карте у шест боја, штампане ручно са отиска у камену и на три писма – ћириличном, латинском и немачком крајем 19. века  у штампарији Јована Пуља из колекције Давора Ранчића.

До 25. септембра публици су биле изложене и литографије- разгледнице у духу сецесије са мотивима којих више нема: фабричким димњацима, пиварама, господом која шета познатим земунским улицама, као и историјски значајним призорима ослобађања града, бродовима који су реком повезивали престони Београд са европским центрима, који сведоче како се проводило сслободно време на земунској плажи Лидо и свим осталим знаменитостима града.

Свој уметнички допринос комплетном утиску дао је на гитари Никола Салаћанин, у чијем извођењу се могла чути вековима стара песма ”Дунаве, Дунаве”, ”Стари Земун”, ”Пуримска песма” Јевреја који су живели у Земуну, као и песма новијег датума ”Балада о Земуну”.