ЗЕМУН СА ОБАЛЕ ДРАГАНА РУМЕНЧИЋА

22. октобар 2021.

У склопу традиционалне манифестације ”Дани европске баштине 2021. у Земуну”, која се одржава под покровитељством Градске општине Земун, у организацији Клуба матичне културе Земуна 21. октобра у галерији општинске Канцеларије за младе отворена је изложба слика познатог карикатуристе и сликара Драгана Руменчића Руме ”Земун са обале”. У наставку програма ”Земунцима за незаборав” о великом делу и наслеђу Димитрија Давидовића говорила је историчарка уметности Александра Дабижић.

Присутне је поздравио председник Скупштине ГО Земун Мирослав Гајић који је истакао да су програми у оквиру ”Дана европске баштине” у Земуну редовно међу садржајно најбогатијима, а да је изложба слика Драгана Руменчића један од најважнијих догађаја у културном животу Земуна. Светковини културе присуствовао је и секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић.

О лику и делу Драгана Руменчића говорио је мр Драгољуб Миша Милошевић, председник Клуба матичне културе Земуна, који је и отворио изложбу.

Аутор девет изложених дела великог формата, Драган Руменчић говорио је о Дунаву као вечној инспирацији, од првог сусрета са реком у раном детињству до незаборавних животних авантура у родном месту на десној обали највеће европске реке.

У музичком делу програма наступили су ученици МШ ”Коста Манојловић”, дуо Дијана Драгосављевић, вокал и флаута и Вук Вукајловић на гитари, који су извели познату песму ”Зајди, зајди”.

Завршници вечери, посвећеној и 232. годишњици рођења Димитрија Давидовића, оца српске штампе и државности присуствовали су ученици Правно- биротехничке школе која носи име овог великог Земунца.

Изложба слика Драгана Руменчића биће отворена до 30. октобра.