ЗЕМУНСКИ ”ИНВЕЈ” БОГАТИЈИ ЗА УЉАРУ

03. март 2021.

Земунска корпорација AD Invey Company, са седиштем у Улици Александра Дубчека 14, најавила је преузимање нових 30,9 одсто процената најстарије фабрике уља на Балкану ”Витала” из Врбаса.  ”Инвеј” већ поседује више од 60 процената акција уљаре, те би новим пословним потезом заокружио власништво на 90 и више одсто.

У ”Виталу” је произведен и први маргарин 1957. године на ондашњем југословенском тржишту.

Фабрика производи јединствен индустријски програм биљних масти и маргарина за кондиторску и пекарску индустрију, као и угоститељство, али и мајонезе, сосеве и све врсте маргаринских намаза и популарну палету ”Растимо” намењену најмлађима.

У 166 година дугој историји пословодство  ”Витала” је у знак подршке књижевним ствараоцима покренуло и престижну годишњу награду ”Златни сунцокрет” за најбоље литерарно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и публицистике објављено у току претходне године.

Од 1996. године, откада се додељује, лауреати Виталове награде за књижевност били су бардови српске литературе попут Давида Албахарија, Радослава Петковића, Горана Петровића и многих других.

Пословна империја ”Инвеј групе” већ поседује већинске власничке пакете у смедеревском бренду ”Милан Благојевић”, новосадском ”Албусу” и ”Катару”.