”ЗЕМУНСКЕ ПРОМЕНАДЕ” МАНИФЕСТАЦИЈА КУЛТУРЕ ОД ЗНАЧАЈА ЗА ЗЕМУН

30. децембар 2022.

Земунци су усвајањем скупштинске Одлуке о изменама и допунама Одлуке о сталним манифестацијама у области културе од значаја за Градску општину Земун добили нову, десету културну светковину, музичке свечаности ”Земунске променаде”. Предлагач и организатор ”Земунских променада” је Клуб матичне културе Земуна са Туристичким друштвом ”Земун” и Клубом поштовалаца времена МАХ.

 

Установљењем земунског календара заједничких манифестација, који би временски увезао концерте тамбурашке и класичне музике, ”Земунске променаде” би почињале ”Новогодишњим концертом Земунског камерног оркестра, затим се настављале пролећним наступима на Летњој позорници Гардош све до јесени – поводом Празника општине музичким догађајем ”Забрујала тамбура Земуном” на отвореном или у ”Мадлениануму”.

 

Неговање дуге и славне традиције вароши од Земунске филхармоније до Земунског гудачког квартета и Земунског камерног оркестра наставља се и Земунским музичким вечерима од 1961. године.

 

Или, како дефинише измењена и допуњена скупштинска Одлука о сталним манифестацијама у области културе од значаја за Градску општину Земун: ”ЗЕМУНСКЕ ПРОМЕНАДЕ је манифестација музичке свечаности коју организује Градска општина Земун, са циљем очувања музичког наслеђа Земуна, неговања прошлости и пружања савремене понуде квалитетног музичког живота у Земуну, кроз концерте тамбурашке и класичне музике у централном делу Земуна током календарске године.”