ЗВЕЗДА НЕМОГ ФИЛМА ИЗ ФРАНЦСТАЛА – ГЛОРИЈА СВАНСОН

27. март 2021.

Пре 122 лета, у сумрак 19. века, 27. марта 1899. године родила се као Франциска Фефер, у породици месара Јозефа Фефера у Францсталу (данас Горњи Град), у згради у којој ће после 1945. године бити отворен један од шест земунских биоскопа ”Слобода”. У осамдесетчетвртој години напустила је свет као велика звезда Холивуда и незаборавна Норма Дезмонд из ”Булевара сумрака” – непролазна Глорија Свансон.

Заносна Немица и Земунка рођена у Францсталу. Јавности никада није открила свој идентитет, напротив, као место рођења уписује Чикаго, где одлази на позив свог оца после мајчине смрти и уписује Уметничку академију под новим именом – Глорија Свансон.

Бројни извори потврђују да се породица Фефер настанила у немачкој колонији Францстал пре 1820. године и да су крајем 19. века развили занатске послове и кафане. Тако је Глоријин деда по мајци Антун Вилхелм држао познату кафану ”Код Вилхелма” у кући која се данас налази у Првомајској 63, где је његова унука и одрастала до одласка код оца у Америку.

Будући пословично склони бележењу, некадашњи становници Францстала уписали су свако рођење, венчање, пресељење, смрт и данас се активно срећу и у Земуну, где су боравили у више генерација безмало век и по, те је остао и запис о Франциски Фефер и њеном ”нестанку” у далеком обећаном свету у књизи ”Францстал 1816-1944, успомене на Земун и завичај на Дунаву”, коју је у Салцбургу 1984. године објавило Удружење францсталске месне општине”. Са немачког је превео наш покојни суграђанин Ото Раднић, који је и пронео ову чињеницу.

У ”земунско” порекло звезде антологијских немих филмова ”Мушкарци и жене” и ”Не мењајте мужеве” (1919, Сесил Де Мил), ”Заза”, ”Поред стене” (са Рудолфом Валнетином, 1922), ”Краљице Кели” (Ерих Фон Штрохајм, 1932), ”Булевар сумрака” (Били Вајлдер, 1950), био је уверен и хроничар Земуна Бранко Најхолд.