ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ ПОНОВО У ПУНОМ СЈАЈУ

17. фебруар 2022.

Завршни су радови на комплетном уређењу ентеријера Завичајног музеја. Обновљени су и конзервирани осликани зидови и ручно рађене тапете. Подним облогама враћена је првобитна боја и текстура, а радови на рестаурацији интарзираног паркета били су најзахтевнији.

 

Како би земунски храм културе у пуном капацитету отворио своја врата, у наредном периоду простор ће се опремати намештајем и вредним експонатима – сведоцима богате баштине Земуна. У завршеној фази обнове биће ревитализована фасада.

 

Завичајни музеј Земуна се налази у високопартерној згради подигнутој у Главној улици средином 18. века према плановима бечког архитекте за врло имућну и утицајну привредничку породицу Спирта, која потиче из Грчке Македоније. У духу владајућег романтизма здање је обликовано у стилу псеудоготике. Архитектонским одликама и богатим ентеријером она се издваја од тадашњих кућа у граду, чиме се потврђује друштвени положај чланова породице чији је члан Павле 1856. године добио племићко звање и право на породични грб.

Завичајни музеј је основан 1954. године. Давне 1970. године зграда је адаптирана у музеј, а наредне године постављена је прва стална изложба која приказује прошлост Земуна.