ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ ЗЕМУНА УСКОРО ОТВАРА ВРАТА

20. октобар 2022.

После дуже од две деценије реконструкције Завичајни музеј Земуна у Спиртиној кући у Главној 9 требало би да ускоро отвори врата за посетиоце, најавила је на обележавању 119 година Музеја града Београда директорка ове културне установе Јелена Медаковић.

Наиме, због влаге која је претила да озбиљно оштети Спиртину кућу 2002. године започета је реконструкција, дренажа темеља и зидова, дострајалог система грејања и, посебно, ретког и цењеног паркета у интарзији.

Од 2018. године паркет се поново обнавља и реконструише, радови се приводе крају и сва је прилика да ће Завичајни музеј у догледно време публици отворити своје вредне историјске збирке.

Спиртина кућа је, иначе, једна од 11 побројаних имања и зграда племићке породице Спирта, цинцарског порекла.

Раскошно зидана неоготска породична кућа Димитрија Спирте у земунском Доњем граду једини је сачувани пример ове архитектуре. Грађена по пројекту познатог бечког архитекте Хајнриха фон Ферстела, она је својим сјајем и каменом фасадом, додатно украшеном мотивима из грчке митологије у темпери, сведочила о богатству власника, који на здање није штедео.

Од масивних резбарених двери и колског улаза у унутрашње двориште, до предворја од глачаног црвеног мермера и паркета врхунске израде из Белгије, зидова обложених богатим декоративним тапетама, осликаних таваница и керамичких пећи и камина, због честих промена намене – од војних, до  Завода за слепе и глуве српске ратне инвалиде, до хотела ”Гарни”, кућа је ради даље заштите 1965. године проглашена спомеником културе и Завичајним музејом Земуна. Прва стална поставка ”Седам векова Земуна” изложена је од 1971. године.