ЖИТНИ КАНТАР СИНУО НОВИМ СЈАЈЕМ

12. јун 2020.

Председник Градске општине Земун Дејан Матић, начелница Управе Градске општине Земун Катарина Зрилић, заменик Градоначелника Београда Горан Весић, директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић, директор ЈКП ”Градске пијаце” Бојан Бајагић и секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић,  12. јуна, свечано су отворили реконструисани објекат за продају рибе и рибљих производа познатији под називом ”житни кантар”, који се налази на Масариковом тргу.

Житни кантар представља значајну културно-историјску грађевину. Као део Старог језгра Земуна под заштитом је Завода за заштиту споменика културе Града Београда. Саграђен је пре Првог светског рата као објекат у коме се првобитно мерило жито, по чему је и добио назив, а нешто касније се ту продавала и риба. Модерна осмоугаона грађевина употпуниће амбијенталну целину Земунске пијаце.

”Земунска пијаца је један од симбола наше општине. Отварањем овог објекта постаје још атрактивнија и опремљенија. Поуздано знам да многи Београђани дане викенда започињу одласком до наше пијаце, и наставе га са испијањем кафе у Господској улици или на кеју. Ове чари Земуна свима су добро познате и зато смо као Општина у сарадњи са Градом Београдом и Владом Републике Србије покренули и реализовали многе пројекте који употпуњују туристичку понуду Земуна. Стратегија равномерног развоја Земуна доказ је да за нас не постоје нерешиви проблеми, јер је интерес грађана на првом месту, а наша је обавеза да материјално наслеђе чувамо и обнављамо за нашу децу”, рекао је председник Матић и подсетио колики ће значај имати новоотворено путничко пристаниште, уређене пешачке зоне, реконструисане фасаде и комплетан амбијент градског језгра на развој туризма у Земуну.

Заменик Градоначелника Београда Горан Весић је рекао да су пијаце места где се најбоље упознаје дух једног града и народа. Земунска пијаца је једна од првих у српској престоници која је уређена, а реконструкција Житног кантара представља враћање традицији објекта који је некада био симбол аласког Земуна, а данас је један од најмодернијих објеката за продају рибе. Заменик градоначелника је најавио да ће у следећој фази уређења Земунске пијаце све фасаде које је окружују бити реконструисане, и том приликом је презентовао туристичку брошуру са мапом града на којој су уцртане све београдске пијаце.

Директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић је нагласила да је Старо језгро Земуна, не само историјски споменик, већ и туристичка атракција, а Житни кантар је доказ да се може удахнути нови живот сведоцима старих времена.

Отварање нове рибарнице и продавнице рибљих прерађевина на старом, свима познатом месту била је прилика да посетиоци дегустирају рибље специјалитете и уживају у звуцима тамбурице и малом базару који је за ову прилику приредило ЈКП ”Градске пијаце”.