ЗЕМУНСКИМ ПРОСВЕТАРИМА УРУЧЕНА СВЕТОСАВСКА НАГРАДА

30. јануар 2023.

 

Овогодишњи добитник Светосавске награде за посебно залагање и допринос у домену професионалног јавног деловања, заступања и промовисања делатности Земунске гимназије у домаћем и међународном оквиру, како пише у образложењу ове драгоцене повеље је директор Милош Бјелановић. Ову престижну награду добила је и наставница разредне наставе у Основној школи ”Михајло Пупин” Горица Његовановић.

 

Признање директору Земунске Гимназије је на Савиндан у Влади Републике Србије уручио министар просвете Бранко Ружић.

 

Ове године је Комисија ресорног министарства имала изузетно тежак задатак да између рекордних 180 предлога за изванредне резултате у образовању и васпитању изабере 34 најзаслужнијих појединаца и установа.

 

Светосавска награда Милошу Бјелановићу је и признање за колектив једне од највећих и најстаријих гимназија у Србији, чији је и сам ученик био, а потом и наставник, да би већ четрнаесту годину на њеном челу ову установу врло успешно водио ка остварењу изузетних резултата на пољу образовања и васпитања.

 

Генерације успешних људи у свету науке, уметности и друштвеног ангажмана излазе из клупа Земунске гимназије, чиме се у свакој прилици диче.

 

Током директорског мандата Милоша Бјелановића, а 140 година после изградње, Земунска гимназија, утврђена за културно добро 1997. године, комплетно је реконструисана, адаптирана и санирана.

 

Преко пројекта Сусрети гимназија Европе и бројне реализоване ЕРАЗМУС + програме, Земунска гимназија је успоставила блиску и редовну сарадњу са Српском гимназијом ”Никола Тесла” из Будимпеште, а размењује методолошка искуства и праксе са многима у региону.

 

Прегалаштво Милоша Бјелановића раније је награђено Захвалницом патријарха српског Господина Порфирија, Сретењским орденом другог степена којим га је одликовао председник Републике Србије, Повељом за грађанске заслуге са медаљом Градске општине Земун, Вуковом повељом Вуковог педагошког сабора.

 

Бјелановић је и члан Управног одбора Друштва директора Србије, а Земунска гимназија чест домаћин сусретања на тему унапређења квалитета рада ових образовних установа.

 

Горица Његовановић је пионир наставе на даљину у периоду ванредног стања. Постала је то својим изузетним ангажовањем у снимању часова.

 

Реализатор је и водитељ низа стручних обука наставника у области образовања, вишегодишњи истраживач у међународним истраживањима, спољни сарадник Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, координатор Еразмус+ пројеката, аутор уџбеника за предмет дигитални свет, угледни наставник Мајкрософт Србије 2014, Сциентиџ амбасадор и амбасадор Недеље кодирања за Србију.