ДВАДЕСЕТ ДВЕ ГОДИНЕ ОД НАТО АГРЕСИЈЕ

24. март 2021.

Поводом годишњице НАТО агресије на СР Југославију, 24. марта, Команда Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије организовала је Дан сећања са полагањем венаца на спомен-обележје погинулим припадницима овог рода војске на платоу испред зграде Команде РВиПВО у Земуну.

 

Венце на спомен-обележје положили су председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић са председником Скупштине Градске општине Земун Мирославом Гајићем и командант РВиПВО генерал-мајор Душко Жарковић.

 

”Сваке године на овом месту евоцирамо успомену и одајемо почаст, не само настрадалим припадницима РВиПВО, већ свим жртвама НАТО агресије. Вршећи своју војничку дужност 41 припадник ратног ваздухопловства, од војника до генерала, положио је свој живот за слободу отаџбине, достојанство свог народа и част професије. Њихова неизмерна храброст, јунаштво, професиoнализам и патриотизам, све оне врлине које су одувек красиле српског војника заувек ће бити у нашим сећањима”, рекао је командат Жарковић.

 

Дан сећања обележен је и у Батајници где је Удружење бораца и ратних војних инвалида ратова од 1990. Општине Земун – Месни одбор Батајница организовало полагање венаца на спомен плочу ”Херојима нашег неба” – пуковнику пилоту Миленку Павловићу и мајору пилоту Зорану Радосављевићу, као и на споменик у центру Батајнице. У име Градске општине Земун венце су положили чланови Већа Бошко Радовановић и Ђорђе Дукић. Венце у Батајници положили су и представници Месне заједнице Батајница, Војске Србије, СУБНОР-а и чланови породица.

 

Мајор пилот Зоран Радосављевић се добровољно јавио на борбени задатак, а страдао је 26. марта 1999. године у МиГ-29 у борби са вишеструко надмоћнијим агресором. Пуковник пилот Миленко Павловић погинуо је 4. маја 1999. године у бици против шеснаест НАТО авиона. Централне улице у Батајници данас носе њихова имена.

У касарни ”Радован Медић” положени су венци на спомен-бисту заставнику Радовану Медићу, првој жртви НАТО бомбардовања, који је погинуо 24. марта 1999. године.