”ДАН ДУНАВА 2017.”

12. јун 2017.

У организацији Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине – Републичка дирекција за воде, у партнерству са ГО Земун, Кока-кола системом, ЈКП ”Зеленило – Београд”, удружењем Младих истраживача Србије, ГИЗ – Немачком организацијом за техничку сарадњу и Светским фондом за природу WWF, традиционално је обележена манифестација ”Дан Дунава”.
 
Градска општина Земун је активно учествовала у организацији Централне прославе која се одржала на Земунском кеју, 10. јуна.
Програм је био конципиран тако да су сви учесници имали прилику да на различите начине упознају Дунав, да сазнају шта све баштини ова река која је увек била граница где су се културе сусретале и преплитале.
 
Земун је показао да је важан део дунавске приче која се сакупља у народима од Немачке –изворишта, преко Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Србије, Румуније, Бугарске, Молдавије и Украјине, све до Црног мора где ова моћна река завршава свој пут.
 
Председник Скупштине Градске општине Земун Ненад Врањевац нагласио је важност основна идеје ове манифестације, а то је да чувамо Дунав.
 
”Ову поруку морамо да ширимо даље, јер имамо обавезу да сачувамо водене ресурсе и да их пажљиво користимо, као би и наредне генерације живеле од реке”, истакао је Врањевац.
Обележавању манифестације присуствовао је и секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић.
 
Одржане су радионице под вођством Светског фонда за природу – WWF, Секопана, Факултета за примењену екологију- ФУТУРА, Факултета за пословне студије и право Универзитета Унион, Оријентиринг савеза, Дирекције за воде, Младих истраживача и Архус центара ”Нови Београд”, Удружење ”Наша деца”, ЈКП Градског Зеленила, Соколине Арта и Градске општине Земун.
 
У уметничком делу програма наступили су ученици Музичке школе ”Коста Манојловић”, КУД Батајница, дечији фолклорни ансамбл КУД ”Бранко Радичевић”, Клуб књижевника ”Иво Андрић” и ансамбл етно певања ОШ ”Свети Сава” из Врчина.
 
Ова манифестација је установљена 2004. године од стране Међународне комисије за заштиту реке Дунав (International Commission for Danube Protection – ICPDR) и интегрални је део сарадње свих 14 земаља потписница Конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу реке Дунав (Конвенција о заштити реке Дунав).