ДАН БЕЛОГ ШТАПА

15. октобар 2021.

Међународни дан слепих, Дан белог штапа и ове године скреће пажњу на неколико десетина хиљада слепих и слабовидих у Србији, којима треба обезбедити одговарајуће услове за живот, рад, запошљавање.

Организовани у савез на нивоу Републике са регионалним подружницама, слепи и слабовиди су постигли много, али не довољно.

У Београду их је близу три хиљаде, а престоница и чини највише да им омогући безбедно кретање, образовање, лечење, укључивање у друштво и осамостаљивање.

У Земуну већ 104 године, од 1917. постоји, ради, оспособљава, школује и запошљава Школа са домом за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић”. Поред ране дијагностике деце предшколског узраста, школа пружа основно и средњошколско стручно образовање и домски смештај у условима који се непрестано модернизују и усавршавају.

Многи ученици ове школе имају прилику да развију своје таленте за уметничке занате и вештине у специјалним кабинетима и радионицама, а и да после завршеног школовања наставе педагошки рад у установи из које су потекли.

Школа је и Ресурс за подршку инклузивном образовању деце оштећеног вида из целе Србије, а образује око 150 ученика.

Земунска подружница Савеза слепих Србије једна је од најагилнијих, многе иницијативе и предлози неколико стотина чланова су заживеле и спроведене у дело, а у окружењу је развијена свест о солидарности и помоћи у свакој прилици особама са белим штапом. О друштвеној одговорности локалне заједнице сведоче бројне донације школи и дому ”Вељко Рамадановић”, уређење саобраћајних прелаза и прилаза објектима јавне намене.