ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У ЗЕМУНУ

19. септембар 2014.

19.09.2014

 

Градска општина Земун ће учествовати у манифестацији ”Дани европске баштине”, од 22.09.2014. до 30.09.2014. коју сваке године, почев од 2002. године организују Секретаријат за привреду Града Београда, Туристичка организација Београда и Секретаријат за културу Града Београда, као део манифестације Савета Европе.

Дани европске баштине обележавају се у око 50  европских држава, програмима чији је циљ да се широкој јавности у европским државама приближи и учини доступним културно наслеђе и да се том приликом истакне јединство разноликости заједничког европског наслеђа, као једног од најкарактеристичнијих чинилаца европског идентитета. Имајући у виду основна начела Дана европске баштине, а то je  промоција и популаризација културног наслеђа.

Oве године избором теме ”Језик и писменост” скреће се пажња широј јавности на значај писмености  језика и важност њиховог очувања. Глобализацијом друштва доведени су у питање опстанци малих језика који чине основу култура појединих европских нација, а ту убрајамо и наш српски језик. Зато је важно да се јавности укаже на историјски настанак српског језика.

Градска општина Земун ове године представља нематеријално и материјално наслеђе, кроз језик и писменост као део културне баштине кроз који може да се прати развој читаве културе народа.

ПРОГРАМ:

Понедељак, 22. септембар 2014.  у  12.00 часова  у библиотеци ”Свети Сава” 

Књижевни клуб ”Иво Андрић”
Програм ”Земун који волим” (песме и кратке приче чланова клуба).

Уторак,  23. септембар 2014.  у  13.00 часова  у библиотеци ”Свети Сава”

Библиотека ”Свети Сава”
ОШ ”Сутјеска”
Програм
”Прича о најстаријој библиотеци у Срба”
”Књижевност у Земуну”
Ликовна радионица за основце на тему ”Слово на слово”

Понедељак,  29. септембар  2014.  у  12.00 часова  у ОШ ”Лазар Саватић”

Основна школа ”Лазар Саватић”
Програм  ”Вук Караџић у Земуну”

Уторак,  30. септембар 2014.  у  12.00 часова  у Земунској гимназији

Земунска гимназија
Програм ”Приче о земунским књижевницима који су завршили Земунску гимназију”

Изложба ”Од tabula ansata до Мунзe конза” Издавачко-трговинског предузећа ”Траг” – језик и писменост у мултиетничком Земуну од 24.09. до 07.10. 2014. године у Галерији ”Стара Капетанија”.