ГОДИШЊИЦА СМРТИ ДОКТОРА ЛАЗЕ – ХИРУРГА НАПАЋЕНОГ СРПСКОГ НАРОДА

14. април 2021.

Пре тачно годину дана, 14. марта 2020, од последица ковида 19, умро је директор Ургентног центра Ниш и омиљен лекар, пријатељ, хуманиста др Миодраг Лазић.

Рођен у Земуну 31. маја 1955. године, основну школу је завршио у граду на Дунаву, да би његов отац, војно лице, био прекомандован у Ниш.

Неколико иницијатива покренуто је и да у родном Земуну добије улицу, које су у процедури.

У Нишу је завршио гимназију и студије медицине. Хирургију је специјализовао на Војно медицинској академији у Београду.

Радио је у Војној болници у Нишу, а потом на Хируршкој клиници Клиничког центра у Нишу, где ће постати начелник Торокалне хирургије са трауматологијом и начелник Одељења ургентне хирургије.

Од 1991. до 1996. године био је ратни хирург у ратом захваћеној БиХ, одакле ће донети свој ”Дневник ратног хирурга”, који је уредно водио током тешких ратних дана, записујући најтеже тренутке са ратишта.

Био је омиљен у колективу, својој средини, хиљаде оних којима је указао хитну помоћ, нису га никада заборавили, а за себе је говорио да је ”хирург напаћеног српског народа”.

Део улице Војислава Илића која води према Ургентном центру, где је др Лаза радио однедавно носи име Миодрага Лазића, а покренута је иницијатива да Клинички центар у Нишу понесе његово име.

Безброј мурала са ликом доктора Лазића осликано је на фасадама зграда у свим градовима где је боравио и лечио.